SEO kulcsszavak használa weboldalakonta

Majdnem vitába keveredtem egy ügyféllel a SEO kulcsszavak használata körül. Egy SEO audit kiértékelése során furcsa párbeszéd kerekedett egy fogalmi félreértés miatt. Ha nem figyelek oda, akkor teljesen félrement volna az egész projekt, már az elején. De mi volt a félreértés oka?

Vita a SEO kulcsszavak használata körül?

Minden SEO audit során érinteni kell a kulcsszavak témakörét, ez nem vitás. Azt tapasztalom, hogy a kulcsszavak a megrendelők számára valahol a szent tehén funkcióját töltik be. Kulcsszavakban gondolkodnak, kulcsszavakkal ostromolnak, kulcsszavakon kersztül próbálják megítélni a SEO projektek előrehaladását – ezért a SEO auditból nem maradhat ki ez a témakör:

 • milyen témakör milyen kulcsszavakkal van megcélozva
 • hol áll a megrendelő weboldala a megcélzott kulcsszavakra
 • hol áll a konkurencia a célzott kulcsszavakra
 • milyen erős a verseny

A bevezetőben említett SEO projekt egyeztetése során futottam bele egy félreértésbe ezzel kapcsolatban. Mi történt?

Az ügyfél furcsán nézett rám, amikor elkezdtük végigvenni a kulcsszavak használatának témáját. Mondom-mondom a magamét – és közben látom, hogy az ügyfél arcán egyre több kérdőjel jelenik meg.

Kérdezem, hogy hol a kétség…és a következő mondatot kaptam:
– Én úgy tudom, hogy a kulcsszavakat már kell használni sehol, mert a Google nem veszi figyelembe őket.
– öööö…öö…

Akkor most mi van a kulcsszavakkal?

Mikor magamhoz tértem a kábulatból, megkérdeztem, pontosan hogy érti azt a dolgot, hogy a Google már nem veszi figyelembe a kulcsszavakat, ezért nincs értelme kulcsszavakat használni weboldalakon.

Kiderült, hogy nem a kulcsszavakra gondol az ügyfél, hanem a meta keywords-re.

Próbáltam úgy tenni, mint aki nem kapott stroke-ot…

Akkor tudtam, hogy ezt meg kell írnom – szóval csapjunk bele és nézzük meg, hogy hol érdemes használni a kulcsszavakat.

5 tipp SEO kulcsszavak használatához

A kis kaland itt az ideje, hogy rendet tegyünk a káoszban: hol érdemes használni a kulcsszavakat és hol nem. Folytatva a múlt heti – azonnal alkalmazható keresőoptimalizálás tippek – témát, ma 5 pontban összeszedtem a lényeget:

1. URL

Az URL is kap egyfajta súlyt az oldal rangsorolásakor, ezért ha a kulcsszavad beleírod, akkor azzal biztosan nem teszel rosszat. Nézzünk egy konkrét példát: ha az oposszumok párválasztási szokásairól írsz, akkor az URL-ed lehet ilyesmi:

https://weboldal.hu/oposszumok-parvalasztasi-szokasai
vagy akár
https://weboldal.hu/oposszumok-parvalasztasa

Ne ess át a ló másik oldalára: ne halmozd a kulcsszavakat. Csak legyen benne. Lehetőleg olyan módon, ami az URL olvashatóságát nem csökkenti nullára.

Fontos, hogy most nem a domain névről van szó, hanem az URL-ről!

Domain és URL : nem ugyanaz
Domain és URL

Tehát nem kell megszerezned az oposszum.hu domaint ahhoz, hogy jól szerepelj egy ilyen témában írt cikkel. Igaz, ami igaz: valaha jól működött a kulcsszavas domain, mint SEO-trükk, de ma már nem kell ragaszkodni a kulcsszavas domain beszerzéséhez. Hivatalosan nincs megerősítve, hogy ez segítené a rangsorolást és a tapasztalat is azt mutatja, hogy csak a brutálisan erős versennyel bíró kulcsszavaknál van értelme egyáltalán foglalkozni ezzel.

Az ugye nem újdonság, hogy 2014 óta rangsorolási tényező a https protokoll használata?

http - vegyes tartalom - HTTPS
http – vegyes tartalom – HTTPS

Ha a böngésződben egy nyitott lakatot látsz a weboldalad domain neve előtt, akkor baj van. Mi a teendő, ha baj van?

 1. Írj a domain regisztrátorodnak, hogy szükséged van SSL tanúsítányra.
 2. Írj egy emailt nekem, hogy szükséged van https migráció előtti konzultációra.

Comprende?

2. Title tag

A weboldaladon a <title> tag a kódba van ágyazva, tehát nem jelenik meg a weboldal látható tartalmában. Nem főcím, nem alcím, nem szöveg.

Így fest a gyakorlatban:

<title>Erről szól a mai cikk</title>

A bevezetőben arról volt szó, hogy a SEO kulcsszavak használata lesz a téma…de ha a title nem jelenik meg a látható tartalomban, akkor mi értelme az egésznek?

Több értelme is van:

 • Amikor megnyitsz egy lapot a böngészőben, akkor a böngésző a title tag tartalmát jeleníti meg címként.
 • A Google találati listában (néhány kivételtől eltekintve) a title tag tartalmát jeleníti meg
 • A közösségi média megosztások alkalmával szintén az oldal title tag-ben tárolt címet jeleníti meg az adott közösségi platform. Meg lehet adni eltérő címet is, de ennek hiányában a title tag tartalma jelenik meg.

Nincs súlyos a szerepe a rangsorolásban, de a relevancia és az átkattintási arány terén fontos tényező. A Google alapvetően a title tag-et úgy kezeli, mint egy filmcímet. Ebből következően akkor jársz jól, ha itt egy leíró jellegű szöveget adsz meg: foglald össze néhány szóban, hogy az adott oldaladnak mi a témája. A kulcsszó legyen benne, mert ezzel tudsz jópontokat gyűjteni relevancia oldalon.

Használd ésszel és csak semmi kulcsszó halmozás, rendben?

3. H1 tag

Míg a title tag alapvetően a kereső és a böngésző felé jelzi a témát, addig a H1 a látogatóknak. A title a kódban van ‘elrejtve’, viszont a H1 tag hangsúlyos elemként, főcímként megjelenik a weboldalad szöveges részében.

Így fest a gyakorlatban:

<h1>Ez itt a főcím</h1>

A látogatóknak is fontos, hogy a kulcsszó visszaköszönjön a főcímben, másrészt a Google is szignálként értelmezi: ha benne van a kulcsszó, az pozitív szignálként jelentkezik.

SEO audit alkalmával találkozom furcsa próbálkozásokkal is: duplikált H1 tagek jól megtömve kulcsszóval. Ez ma már nevetséges próbálkozás. Nem mondom, hogy tíz évvel ezelőtt én nem csináltam meg ezt – de azért csak 2020 van már, amikor

 • Natural Language Processing
 • Gépi tanulás
 • Neurális hálózat
 • Mesterséges intelligencia
 • BERT

segíti a Google rangsoroló algoritmusait abban, hogy kiszűrjék a trükközéseket. Szóval a H1 maradjon egyszeri és megismételhetetlen: minden oldalnak elég egy.

4. Alcím

A H1 tag mellett el lehet szórni egyik-másik alcímben is a kulcsszó ragozott változatát. Ha ésszerű keretek között csinálod ezt, akkor tudsz nyerni egy kis relevancia pontszámot. Ha ész nélkül csinálod, akkor kulcsszó halmozást jelző pontszámot tudsz növelni – ami nem jó cél.

Ha kifejezésre célzol, akkor nem kell beleerőltetni a pontos kifejezést minden alcímedbe, mert ezzel szintén is csak keyword stuffing pontszámot tudsz növelni.

Itt is igaz a title tagnál már leírt tanács: használd ésszel és csak semmi kulcsszó halmozás!

5. Szöveg

Szöveg szinten is használnod kell a megcélzott kulcsszavaidat, kifejezéseidet, mert enélkül nehéz lesz jó helyezést elérned a találati listán. Ez azért magától értetődő: nem lehet az oposszumok párválasztási szokásairól írni úgy, hogy a szövegedben nem szerepel a kulcskifejezés.

Ha a weboldalad tartalomkezelővel hoztad létre, mondjuk WordPress-el, akkor megvannak azok a bővítmények, amelyekkel jól be tudod lőni a megfelelő kulcsszó mennyiséget a szövegedben.

Ha egyedi fejlesztésű weboldalad van, akkor egy kicsit nehezebb lesz a dolgod. Egy wordpress + yoast plugin kombinációhoz képest azért izzadtságos munka belőni a megfelelő kulcsszósűrűségi mutatót.

Akarod, hogy mondjak valami újat?
Használd ésszel! … és semmi kulcsszó halmozás!

NE maradj le az új cikkekről!
Add meg az email címed és az elsők között fogsz értesítést kapni az új cikkekről!

+1 Meta keywords

Ez nyilván csak poén, mert 1995-ben még hasznos volt a meta keywords – de ma már tényleg csak viccnek jó. Nagyon-nagyon régen hasznos volt, ha akadt egy ilyen sor a weboldalad kódjában:

<meta name="keywords" content="kulcsszó1, kulcsszó2, kulcsszó3">

Ezzel gyakorlatilag megmondtad a Google számára, hogy melyik kulcsszavakra akarsz versenybe szállni. Akkortájt annyi volt a SEO, hogy a meta keywords-be bezsúfoltál egy rakás kulcsszót, utána beregisztráltad 100 katalógusba az oldalt – és máris nyerő voltál.

Visszasírod ezeket az időket?
Azt elhiszem…

Azóta megváltoztak a dolgok. Nagyon.

A Google rohamtempóban fejlesztette a rangsorolási megoldásait, így ezt a kőkorszaki megoldást is elvetették. Matt Cutts 2009-ben egyértelművé tette, hogy a Google figyelmen kívül hagyja ezt. Ehhez képest még – egyedi fejlesztésű – weboldalakon a mai napig találkozom meta keywords kulcsszóhalmozással.

. . .

A SEO kulcsszavak használata nem annyira magától értetődő dolog. Ha jó eredményeket akarsz elérni az oldaladdal, akkor már egyáltalán nem az. A mai cikkben kaptál 5 tippet arra, hol és hogyan érdemes használnod a kulcsszavakat, ha jól akarsz szerepelni a megcélzott kifejezésekre és szavakra. Munkára fel!

Tetszett? OSZD MEG!
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Nagy Gábor marketingpunk

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet. Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást. Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!