marketingpunk évértékelő 2021

Marketingpunk évértékelő 2021: úgy látom, hogy ez az év (is) arról szólt, hogy alkalmazkodunk. Legyünk őszinték: ez néha sikerül, néha pedig nem. Az biztos, hogy a tavalyi és az idei év is kísérletet tett arra, hogy tanítson nekünk valamit. Azt, hogy tetszik – nem tetszik, változnunk kell. A jövő itt van – és a jövő egyáltalán nem olyan, mint vártuk…

Meglátni a lehetőséget

2021 folyamán iszonyat gyors változások szemtanúi voltunk.

Vagy elszenvedői.
Vagy kezdeményezői.

  • Működő bizniszek mentek csődbe.
  • Új bizniszek épültek fel a semmiből.
  • Hazaengedtük a csapatot.
  • Hazaengedtek minket munkaidőben.
  • Össze voltunk zárva saját magunkkal.
  • Néha megijedtünk ettől…
Működő bizniszek mentek csődbe…

Kaptunk ingyen hónapot a PornHUB-on … mert valaki meglátta a lehetőséget a szituációban.

Lehet szemérmeskedni és ignorálni a zsenialitást – de ettől nem lesz kevésbé fájdalmas az ellenállás. A jövő nem bársony párnákkal támad, hanem sokkal szúrósabb eszközökkel…

Nyissuk ki a szemünket és nézzük új szemmel a világra. Ha szándékunk van erre, akkor máris a jó oldalon vagyunk. A haladás oldalán. Az alkalmazkodás oldalán.

A kérdés így is – úgy is az, milyen lehetőségeket láttunk meg – és persze az, hogy mit nem veszünk észre.

Új időszámítás: pre-covid

Amikor tavaly ránk rúgta az ajtót a COVID-19, még mindenki abban gondolkodott, hogy „itt van egy jó nagy felfordulás, de majd visszatérünk a normális állapotokhoz”.

Fel kellett hatalmaznunk a csapattagokat arra, hogy otthonról dolgozzanak.

Eltelt egy év. Nem a normalitáshoz tértünk vissza, hanem valami más történt. Jött a második hullám. A harmadik – negyedik – ötödik. A fogyasztói szokások turbulens változása. az üzleti környezet felfordulása.

Eltelt egy egész év … és már nem nagyon tudok olyan döntéshozóval, cégtulajdonossal beszélni, aki ne engedte volna el a „normális állapotokat”. Soha nem térünk vissza a „normális állapotba”.

Új időszámítás van: pre-covid időszak van – és a most.
Nincs már olyan, hogy „normális állapot”.

Az adat-túltermelés kezelése

A Google szerverek végeláthatatlan seregével biztosítja azt, hogy azonnali válaszokat kapjunk a kérdéseinkre. Napról napra jobb válaszokat kapunk – és napról napra több adatot termelünk. Éppen itt mutatkozik a probléma: a weboldalainkkal is annyi adatot termelünk, hogy egy napon a Google végtelen szerverkapacitása is kevésnek bizonyulhat.

Ide talán sosem fogjuk elérni, mert a Google a Core Web Vitals (CWV) vagy Oldalélmény algoritmus frissítés 2020 évi bevezetésével kijelölte az irányt a webfejlesztők és SEO szakemberek számára: jó felhasználói élmény és gyors betöltődés.

Más kérdés, hogy ez pontosan mikor válik fontos rangsorolási tényezővé a Google találati listákon. Nem ez a lényeg. Az a lényeg, hogy a lassan betöltődő, rossz felhasználói élményt nyújtó weboldalaknak bealkonyul. Az ilyen weboldalak tulajdonosai azt fogják észrevenni, hogy a tartalmaikat nem indexeli a Google – vagy éppen indexeli, de a befutó keresésekre csak a 310. helyen jeleníti meg.

Megrendelőként felelős vagy a döntéseidért

Amikor céges weboldalról van szó, akkor ott kezdődik a projekt, hogy a jó kérdést tesszük fel. Bármelyik sarkon tudnak weboldalt készíteni. Mostantól nem az a kérdés, hogy ki tud weboldalt készíteni. Az a kérdés, hogy ki tud olyan weboldalt leszállítani, ami nem akasztja ki a Google CWV algoritmust. Olyan weboldalt, ami majd képes organikus forgalmat behozni a keresőkből. Ehhez nem elég egy jól kinéző WordPress sablon letöltése.

A weboldalak organikus forgalmához a technikai optimalizálás – oldalon belüli optimalizálás – linképítés háromszögben van a kulcs. Megrendelőként a te felelősséged, hogy ott köss szerződést, ahol ebben a háromszögben otthonosan mozognak.

Hazaengedjük a csapatot munkaidőben?

Az adatok túltermelése mellett felkerült a napirendre egy sokkal emberibb problémakör: a lezárások nem várt hatásai. A lezárások által okozott pszichológiai károk kezelése.

A koronavírus helyzet olyan felfordulást okozott, amit nehéz leírni. Túl közel vagyunk még hozzá, hogy értelmesen meg tudjuk ítélni. Egy dolog biztos: stressz-teszt alá kerültünk mindannyian. Cégek, szervezetek, emberek.

Munkáltatóként fel kellett hatalmaznunk a csapattagokat arra, hogy otthonról dolgozzanak. Meg kellett bíznunk a csapatban annyira, hogy hazaengedjük őket. Munkaidőben.

Ha tudtunk uralkodni magunkon és elnyomtuk a bennünk lakó mikromenedzsert, akkor talán sikerült eljutni egyfajta hibrid munkarendhez. Egy olyan munkarendhez, ami elméletben win-win – gyakorlatban pedig valami egészen más.

…és most következzen valami egészen más: „Harrison, támadjon a banánnal!”

„Harrison, támadjon a banánnal!”
(c) Python (Monty) Pictures Limited

Veszélyben a cégkultúra. Veszélyben a cég.

A marketingpunk évértékelő 2021 nem lenne teljes, ha nem hoznám szóba azt, hogy a hibrid munkavégzés nemcsak a munkáltatói oldalon okozott kemény perceket. Munkavállalók tömegének kellett szembesülnie a négy fal magányával. Munkaidőben.

Ez nehéz perceket hozott sokaknak. Munkáltatóként nem söpörhetjük le ezt.

Nem lehet annyival elintézni, hogy „Örülj, hogy nem kell bejárnod az irodába”. Ha elintézzük ennyivel, azzal komoly fejfájás magjait hintjük el. Olyan magokat, amelyek szárba szökkenve mérgező termést hoznak.

A cégkultúrát azzal is tudjuk építeni, ha odafigyelünk a cégben dolgozó emberekre. Ha nem söpörjük le az asztalról az emberi tényezőt. Ez nehéz. Tudom.

Könnyebb a haverok által megítélt díjakkal pózolni.
Könnyebb elfutni a cégben keletkezett feszültségek elől.

Nem kell pózolni a megnyert díjakkal egészen addig, amíg a háttérben hatalmas feszültségek vannak a cégben. Ne intézzük el a problémákat annyival, hogy „senki nem akar dolgozni…”

A csapatunkhoz empátiával közelítve sokkal jobb döntésekre juthatunk. A home office munkáltatóknak és munkavállalóknak is lehetőséget kínált arra, hogy átgondolja mi fontos és mi nem.

Hidd el, a cégedben a csapattagok mind feltették maguknak a kérdés: fontos nekem ez a munka / fontos nekem ez a cég?

Ha a cég ezen a mérlegelésen átkerül a „nem fontos” oldalra, akkor a cégkultúránknak lőttek. Talán a cégnek is…

Emlékezz: ezt az egészet azért csináljuk, mert van egy álmunk. Nem azért, mert könnyű.

Itt állnak az ajtóban: blockchain, kriptovaluta, NFT

Ha a bezártság okozta problémák kezelése nem vette el teljesen az eszüknek, akkor észre kell vegyük azt is, hogy az emberei szükségletek tisztelete mellé már odatolakodott a virtuális világ is. A MÁSIK valóság. Az ismeretlen valóság, ami még felfedezésre vár.

Mindegy, hogy milyen formát ölt: AR, VR, blockchain, crypto, NFT.
A rossz hír, hogy nem vonhatjuk ki magunkat.

NFT art … mond ez valamit?

Nem zárhatjuk magunkra az ajtót jobban.

A virtuális világ nem fog sarkon fordulni. Nem fog üzenetet hagyni az ajtón és nem kér újabb időpontot. Nem várja meg, amíg alkalmas lesz nekünk…

Nem kapaszkodhatunk erősebben az ismert valóságba.
Ahhoz már túl késő.

Már nem lehet kihúzni a dugót a falból.
Már nem lehet szétszakítani a neurális hálót.

Van választásunk: a közepesen földhözragadt, kézzel fogható valóság mellett kinyitjuk a szemünket a virtuális valóságra – és megnézzük, milyen lehetőségeket tartogat. Miért?

Mert fontos.
Mert fontos lesz.
Mert hamarosan fontosabb lesz.

Tetszik, nem teszik, már téged is beszippantott a jövő. Már te is fizettél százszor mindenféle virtuális javakért. Te is – én is. Tettük ezt annak ellenére, hogy a tranzakció végén fizikailag ugyanúgy semmi nem lett a kezünkben, mint ahogy előtte nem volt.

Hatalmas biznisz a virtuális javak eladása. Az már részletkérdés, hogy a Meta nem létező valóságában vagy bármely más platformon lehet nagyobb bizniszt csinálni. A kérdés az, hogy észreveszed-e a lehetőséget vagy megvárod, amíg mások pénzt csinálnak ebből.

A virtuális valóság már bekopogtatott. Itt áll az ajtóban az a valóság, amiről szinte semmit sem tudunk – de egy nap fontosabbá válik, mint az a valóság, amit már ismerünk.

Marketingpunk évértékelő 2021: mi lesz 2022 nagy kihívása?

2022 nagy kihívása itt van az asztalon: MI változunk vagy továbbra is azt várjuk, hogy a piac // a cégünk // a világ a mi elképzeléseink szerint működjön.

A jövő egészen más, mint gondoltuk … és most következzen valami egészen más: Boldog Karácsonyt.

Tetszett? OSZD MEG!
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Nagy Gábor marketingpunk

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet. Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást. Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!