marketing trendek 2020

A marketing trendek előjelzése minden év elején népszerű téma. A tavaly karácsonykor közzétett Keresőoptimalizálás trendek 2020 cikkemben én magam is jósoltam három olyan marketing trendet, ami meghatározó lehet az elkövetkező év folyamán.
A Microsoft Advertising Brand Studio részlege szintén így tett – de ők nem elégedtek meg egy-két éves előrejelzéssel, hanem rögtön az egész évtizedet meghatározó vízióval álltak elő.

Ilyen lesz a következő évtized?

A Microsoft Advertising Brand Studio által pár nappal ezelőtt közzétett marketing trendeket vizionáló cikk igyekezett meghatározni azt is, melyek azok a legfontosabb változások, amelyek hatással lesznek a mindennapi életünkre.

Annyiban a marketing trendek sem különböznek más trendektől, tehát senki sem tudja megjósolni mi fog történni és mi lesz fontos, mi nem – de mindig van néhány kísérlet erre.

A technológia nem pótolja az emberi döntéseket – egyelőre

Szép szavak kíséretében indulhatunk útnak: a technológia segít mindannyiunknak abban, hogy többet érjünk el – de a technológia nem hoz üzleti döntéseket helyettünk. Az emberi döntések még mindig nagyon fontosak a stratégiai menedzsmentben.

Ez nagyon szép és nagyon emberközelinek hangzik – de én kezdem úgy érezni, hogy a technológia ma már olyan ütemben fejlődik, amihez tényleg nehéz alkalmazkodni. Az emberi viselkedési minták, az adaptációs képességek egyáltalán nem változnak olyan ütemben, mint a technológia.

Ott tartunk, hogy a kommunikáció olyan szintre gyorsult, hogy nem lehet követni. Vagy legalábbis nagyon-nagyon nehéz.

Jobb érzés kikapcsolni a mobiltelefont, mint bekapcsolni.

A technológiai fejlődés egyre gyorsuló ütemet diktál, miközben az emberi viselkedés és adaptációs képesség csak lassan fejlődik. Ez a két egymással ellentétes trend azt eredményezheti, hogy a technológiai fejlődés elszakad a mindennapi élettől. Egyértelmű, hogy nem tudunk annyi újdonságot adaptálni, mint amennyi termelődik. A technológia már most sokkal többet vár el tőlünk, mint amire jelenleg képesek vagyunk – és ez csak a kezdet.

Alapvető változások az élet minden területén

A technológia az élet minden területét meghódította és átformálta. Gazdaság, kultúra, média, marketing – egyik sem hasonlít a 10 évvel ezelőtti önmagára. Inkább azt lehet mondani, hogy rá sem lehet ismerni ezekre – és akkor a mesterséges intelligenciát még be sem hoztuk a képbe…

A mesterséges intelligencia elterjedése abba az irányba mutat, ahol már algoritmus fog alkotni algoritmust. Mi ezzel a gond?
Semmi különös gond nincs ezzel – csak az a helyzet, hogy olyan technológiai robbanást eredményez, amit ma még el sem tudunk képzelni.

Érdemes lenne újranézni a Mátrix első részét?

Mielőtt felcsapnánk ceruzaelemnek, nézzük meg, milyen marketing trendekkel számol a Microsoft reklám-csapata!

Értékesítési tölcsér helyett lendkerék

Állandónak tekinthető a marketing trendek között, hogy az újdonságokra éhes marketingesek folyamatosan kutatnak azok után a megoldások után, amelyekkel jó nagyot lehet hasítani a reklámtortából. Az egyik ilyen csodafegyver az értékesítési tölcsér volt. Mi ez?

Fent beterelem a látogatókat egy landing oldalba, lent pedig kiesik a pénz – nagyjából ennyi a koncepció. Sok látogatót kell betölteni felül ahhoz, hogy alul kiessen a pénz. Erre a számbeli csökkenésre utal a tölcsér forma.

Itthon még elég sok oktatóanyagot, mesterkurzust, Jedi-képzőt el lehet adni az értékesítési tölcsérek témájában.

A világ másik oldalán viszont az értékesítési tölcsérek már megindultak a süllyesztő felé és helyette lendkerék-típusú értékesítési folyamattal kísérleteznek a marketing mesterséges intelligenciával felspécizett laboratóriumaiban.

Ezt a lendkerék-típusú értékesítési folyamatot látja a Microsoft (is) a jövő nagy trendjének. A Microsoft marketing lendkerék-modellje feltűnően hasonlít a Hubspot 2018 májusában publikált marketing modelljére…de ez már részletkérdés.

A lényeg, hogy a tölcsér-modell túl termék-központúnak, túl uniformizáltnak és túl pazarlónak ítéltetett, ezért lecserélésre került a lendkerék-típusú modellre.

A modell mögött meghúzódó filozófiai háttér az, hogy a vevői élmény alapú (Customer Experience = CX) marketing lesz a jövő csodafegyvere. Minden egyes érdeklődőre (látogatóra) úgy tekintünk, mint potenciális rajongóra – és a megfelelő érintési pontokon kalauzolva eljuttatjuk őket ebbe az ideális állapotba, ezért ennek az elképzelt vevői élménynek (utazásnak) megfelelő tartalommal kommunikálunk.

Hogyan kell ezt elképzelni?

A vevői élmény alapú marketing lényege: megtervezni, lekutatni a vásárlási döntéshez vezető utazást, annak útvonalát (Customer Decision Journey = CDJ) és meghatározni az érintési pontokat.

Ezeken az érintési pontokon minden lehetséges adatot be kell gyűjteni és adatelemzéssel összefésülni.

Ha elegendő mennyiségű és minőségű adat áll rendelkezésre, akkor jön a mesterséges intelligencia és az adatelemzés. Az adatelemzés után a gépi tanulás módszerével eddig nem látott marketing megoldásokat lehet útjára bocsátani és tesztelni. A folyamat során előbb-utóbb kikristályosodik, hogy hol vannak a valós érintési pontok, az érdeklődőkből milyen útvonalon, hol és hogyan lesz vásárló.

Nem nagyjából, hanem pontosan.
Ez nagyon durva.

Ilyen vegytisztán sehol nem üzemel ilyen modell – legalábbis ebben reménykedem. Ezután az ijesztő utazás után nézzük meg, hogyan lehet kicsit elmenekülni a számok ijesztő világából!

Demetrikálás: számok nélkül boldogabbak lehetünk?

Mindent számszerűsítünk. Mindenhol számok vesznek körül. A közösségi médiában lájkok, nézettségek, követők, megosztások keserítik meg az életünket. Ha jók a számok, boldogság van. Ha nem jók a számok, boldogtalanság van. Jól van ez így egyáltalán?

Benjamin Grosser a University of Illinois new media oktatója szerint valami nagyon nincs rendben azzal, ha csak a számok alapján minősítjük az életet és ezzel hagyjuk, hogy a közösségi média tönkretegye az életünket.

Ne számok alapján ítéljük meg magunkat.
Ne számok alapján ítéljünk meg minőséget.

Hány ember érzi magát kevésbé értékesnek attól, hogy nem kapnak elég lájkot kapnak a bejegyzései?

Ben elkészített pár böngésző kiegészítőt, amivel igyekszik kiszabadítani minket a lájkok és megosztások rabigájából.

Facebook, Twitter, Instagram – számok nélkül. Nagyon érdekes kísérlet.
Tegyél egy próbát te is: bengrosser.com/projects/facebook-demetricator/

Most, hogy már megszabadultunk a közösségi média által generált öncélú lájkvadászat káros szokásától, itt az ideje, hogy megnézzük, milyen kompetenciákkal lehetsz sikeres marketinges a következő évtizedben!

Milyen tudás értékes most – és a következő években – a marketing területén?

Hány álláshirdetésben olvashatod a követelmények között, hogy kiváló kommunikációs és problémamegoldó képesség?

Nem mérhető készségeket listázni az álláshirdetésekben – aztán rácsodálkozni, hogy a felvett jelölt seggfej…ez a HR lifestyle.

Gondolom Te is adtál már be olyan önéletrajzot, ahova beleírtál mindenféle szépet és jót – de azt sem tudtad, mit akarnak tőled valójában…

De melyek ezek a soft skillek vagy interperszonális készségek, amiket a munkáltatók elvárnának?

 • empátia
 • könnyed kommunikáció
 • kreativitás
 • felelősségvállalás
 • csapatmunkára való alkalmasság
 • tudásmegosztás

A munkaadók ezt akarják hallani tőled – te pedig megadod nekik. Aztán jön a hidegzuhany mindkét félnek: a cég nem olyan, a munka nem olyan – és Te sem vagy olyan, mint amit leírtál magadról.

Ezekkel a dolgokkal nem lehet nagyon mit kezdeni. Ez ilyen.

Talán egyszerűbb lenne a munkáltatók számára az élet, ha olyan álláshirdetéseket közölnének, ahol csak leírják, hogy érts ahhoz, ami a munkád lesz és ne legyél seggfej.

Mindegy.

A lényeg: amivel lehet kezdeni valamit, az a mérhető, igazolható kompetenciák. De milyen kompetenciákra van szüksége egy jó marketingesnek?

Egy 600 senior marketinges körében végzett (Linkedines) felmérés szerint a marketingesek számára a legfontosabb kompetenciák ezek lesznek a következő években:

 1. SEO
 2. Adatelemzés
 3. Szövegírás
 4. Viselkedés elemzés
 5. Automatizálás

Vágod, hogy melyik az első a listában?
A SEO, a keresőoptimalizálás.
Királyság…

Remélem eddig is egyértelmű volt számodra (is), hogy a keresőoptimalizálás valahol a világ legfontosabb dolgai között van. De mi a helyzet a többi kompetenciával?

Adatelemzés
A keresőoptimalizálás és az adatelemzés elég szorosan kapcsolódik egymáshoz: ha nem méred, nem tudod fejleszteni.

Tavaly írtam a SEO + PPC Pro Meetup kapcsán a Mester Tomi-féle data36.com sztoriról – olvasd el.

Ha a világ ura akarsz lenni, akkor tehát tanulj keresőoptimalizálást, aztán irány Mester Tomi data scientist képzése. Ha a SEO mellé megtanulsz adatot elemezni, tiéd lesz a világ.

Szövegírás
A keresőoptimalizálás és az adatelemzés mellett a szövegírás a harmadik olyan kompetencia, amivel nélkülözhetetlenné tudod tenni magad a munkahelyeden – vagy akár saját vállalkozást indíthatsz. A minőségi szövegírás egyre inkább a SEO integráns része lesz, mivel az elmúlt pár folyamataiból számomra már elég világosan kirajzolódott az a trend, hogy a tartalommarketing és a keresőoptimalizálás szakmák metszete egyre nagyobb lesz: a technikai iránytól a tartalmi irányba tart a keresőoptimalizálás jövője.

Viselkedés elemzés
A viselkedés elemzés azért lesz pótolhatatlan kompetencia, mert adatelemzéssel csak azt tudjuk megmondani, hogy mit tett a látogató / vásárló – de nem kapunk választ arra a kérdésre, hogy miért tette. Ha Te választ tudsz adni erre a kérdésre, akkor hosszú időre (pár évre) biztonságba tudhatod magad.

Marketing automatizálás
Az előzőekben felsorolt hard skillek mellett még egy rettentő fontos kompetenciára lesz szükséged, ha a marketing trendek éllovasa akarsz lenni: automatizálás. A marketing automatizálás hatalmas piac, iszonyatosan fontos tudás ma is – és a jövőben is az lesz. Ma már nem csak annyi a marketing, hogy szétdobunk pár szórólapot a környéken, aztán reméljük a legjobbakat. Ma már olyan összetett technikai folyamatokat kell építeni, amelyek megfelelő marketing automatizálási tudás nélkül nem oldhatók meg.

Marketing trendek és víziók

Ez volt a következő évtizedre vizionált marketing trendek előrejelzése. Remélem hasznosnak találtad és remélhetőleg sikerült megvilágítani azt is, hogy miért a keresőoptimalizálás az egyik legfontosabb tudás ma a marketingben.

Tetszett? OSZD MEG!
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Nagy Gábor marketingpunk

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet. Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást. Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!