Keresőoptimalizálás hírmorzsák

Itt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #4 része, ami egy szubjektív gyorsjelentés a SEO világából. A mai keresőoptimalizálás hírmorzsák témái főként a mesterséges intelligencia és a gép tanulás témája köré szerveződnek – de lesz benne Commodore64 is…

November 2019 Google Local Update

December elején a Google megerősítette, hogy a neural matching a helyi találati listák generálásakor is dolgozni fog, tehát része lett az algoritmusnak. Mi ez az egész?

A neural matching segít jobban megérteni a szavak mögötti keresési szándékot – elsősorban a szinonímák megértésével. Próbáltam megfelelő magyar fordítást keresi/gyártani a neural matching kifejezeésre – egyelőre nem jártam sikerrel. Ha van ötleted, írd meg!

A 2017-es I/O konferencián a Goolge nyilvánvalóvá tette, hogy a termékeikben jövőben komoly szerepe lesz a mesterséges intelligenciának. Bemutatták a Google Lens képességeit – azóta pedig számos gépi tanuláson, neurális hálózati modellen alapuló megoldás bekerült a Google algoritmusba.

A gépi tanuláson alapuló megoldások folyamatosan kerülnek be az algoritmusba: a szinonímák kezelése, a szövegkörnyezet értelmezése egyre jobban fog menni az alogritmusnak – így 2020-ban is komoly SEO volatilitás várható a találati listákon.

Készüljünk fel a 2020-as SEO-cunamira:
– meditáljunk
– táplálkozzunk egészségesen
– sportoljunk: fussunk, járunk konditerembe.
Szükség lesz a stressztűrő képességre jövőre is…

Múlt héten (is) algoritmus változtatás történt?

Ha már SEO-cunamiról volt szó az előbb: a keresőoptimalizálási fórumokon a múlt hét folyamán sokan számoltak be komoly forgalom-csökkenésről, a helyezések ugrálásáról. Volt, akinél egy hét alatt eltűnt az organikus látogatottság 90 százaléka…nem lennék a helyében.

BERT és a neural matching nem ugyanaz

Danny Sullivan egyértelművé tette, hogy nem keverendő össze BERT és a neural matching. Az algoritmus része mindkét megoldás, de a kettő nem ugyanaz!

  • A neural matching egy mesterséges intelligencia alapú megoldás, ami segít társítani a keresőszavakat bizonyos tartalmakkal – mint egy szuper-szinoníma gyűjtemény.
  • BERT pedig a gépi tanulás útján segít társítani a tartalmakat a keresési szándékkal.

Egyszerű, igaz?

BERT a nemzetközi vizeken – és a Dunán is!

Októberen megérkezett a BERT algoritmus frissítés, amit a keresés történetének egyik legnagyobb előrelépéseként aposztrofált a Google. BERT mesterséges intelligencia segítségével elemzi a keresési kifejezéseket és igyekszik kontextusba helyezni őket – így segít relevánsabb találatokat visszaadni.

A Featured snippet-kiemelések már akkor globálisan, minden nyelven érintettek voltak a BERT algoritmus frissítés által – de a kereséseknél csak az angol nyelv volt érintett. Azóta alig telt el másfél hónap és BERT elszabadult: kilépett a nemzetközi vizekre és immár több, mint 70 nyelven nyújtja szolgáltatásait (a háttérben maradva). Danny Sullivan csak annyit osztott meg erről, hogy nyelvtől függően a keresések 1-10%-a érintett BERT által.

Mi a tanulság: a SEO még erősebben a tartalmi optimalizálás felé tolódik 2020-ban. A keresőoptimalizálás és a tartalomgyártás szakma metszete egyre nagyobb lesz.

A közzétett BERT-listán ott van a magyar nyelv is – tehát öveket becsatolni, indul a menet!

Sergey Brin és Nagy Gábor : közös élmények a gyerekkorból?

Tavaly komoly mérföldkőhöz érkezett a Google: 20 éves évfordulót ünnepelt a cég. Igazi amerikai sikersztori: az egyetem bulikból kimaradó geek-ek az egyetemen összebarátkoznak és a garázsból indulva meghódítják a világot.

Larry Page és Sergey Brin a Stanfordon ismerkedtek meg és az adatbázis bányászatban találták meg a közös hangot – így indult a Google-történelem.

De ami ennél sokkal fontosabb: Sergey Brin a kilencedik születésnapjára kapta első számítógépét, egy Commodore 64-et. Akárcsak én…

Commodore-64, a 8 bites csúcstechnológia
Commodore-64, a 8 bites csúcstechnológia

A különbség csak árnyalatnyi: apám nem matematikus-közgazdász, ezért megfelelőnek tartotta számomra a Commodore 16 típusú személyi számítógépet.

Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha Commodore 64-et kapok a kilencedik születésnapomra…

Érdekes, hogy 2002-ben a Yahoo! megpróbálta felvásárolni a növekvő Google céget. Sergei és Larry 5 milliárdra tartotta a vállalat értékét, de a Yahoo pedig csak 3 milliárdot akart fizetni – így az üzlet meghiúsult.

Eltelt pár év. A Google ernyő-cége, az Alphabet értéke 840 milliárd dollár. A Yahoo!-t felvásárolta a Verizon – kevesebb, mint 5 milliárd dollárért.

Google Lens – Google Képek integráció

Már a 2017-es Google I/O konferencián elhangzott, hogy a Google AI az objektum-felismerés szintjén megbízhatóbb, mint az ember, vagyis az algoritmus nagyobb pontossággal ismeri fel a különféle fotókon szereplő objektumokat, mint az emberek.

A Google Lens mesterséges intelligenciára épülő képfelismerési technológia idén ősszel került integrálásra a Google Képek alkalmazásba.

Mire jó a Google Lens?

Eddig az történt, hogy elutaztál Japánba és rájöttél, hogy semmit nem tudsz elolvasni, mert a kanjik olvasása nem igazán kompatibilis a latin extended karaktereken edződött agyaddal – akkor letöltötted a Google Lens alkalmazást. Utána a kamerát ráirányítottad a kanjikra és az alkalmazás szépen visszaadta neked a fordítást. Nem nagyszerű?

Elméletileg azt is tudja a Google Lens, hogy felismer ételeket. Én egy Nutellával azonnal kifogtam az egész mesterséges intelligencia + gépi tanulás kombón. Ettől még elhiszem, hogy működik és a jövő héten már fel fogja ismerni a mogyorókrémet, ami annyi öröm és bánat forrása volt már.

A technológia nagyon kemény – de például a Snapchat arra használja ezt a technológiát, hogy köröző cápákat rajzoljon a levesedbe. A Google inkább megmutatja a tápértéket. Ki mit tart fontosnak…

Mára ennyi, ez volt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #4 része.

A SEO hírek begyűjtése nem áll, meg – tehát egy-két héten belül ismét lesznek keresőoptimalizálás hírmorzsák!

Tetszett? OSZD MEG!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Jobb marketing, több vevő

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet.
Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást.
Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!