BERT algoritmus frissítés

Az elmúlt két hétben több találgatás is megjelent különféle SEO fórumokon azzal kapcsolatban, hogy újabb algoritmus frissítés érkezik / zajlik. 2019. Október 25.-én a Google hivatalosan is bejelentette, hogy megérkezett a BERT algoritmus frissítés.

Neurális hálózatok, gépi tanulás : RankBrain és BERT

A jövő itt van, a neurális hálózatok gyarmatosítják a mindennapi élet területeit: amikor az autópályán padlóig nyomod a gázt, akkor a sebbességmérő kamera-rendszer is a neurális hálózatok elvén működő algoritmus segítségével azonosítja a rendszámodat.

BERT vörös szőnyegen vonul be a keresőoptimalizálás Story-gálájára. Miért?

Azért, mert a BERT algoritmus frissítést nemcsak az elmúlt 5 év legnagyobb előrelépéseként, hanem a keresés történetének egyik legnagyobb előrelépéseként aposztrofálta a Google.

Az öt évvel ezelőtt bejelentett – az erőteljes Hummingbird algoritmus frissítés részét képező – RankBrain óta nem volt ilyen súlyú változás.

Nem kis szavak ezek…

A BERT algoritmus frissítés kontextusba helyezéséhez szükséges pár szót beszélni a RankBrain algoritmusról.

Mi a RankBrain?

A Google elemzése kiderítette, hogy a globális keresésekre válaszul adott Google találati listák 15 százaléka nem kap kattintást. Ebből – nagyon helyesen – azt a következtetést vonták le, hogy napi 500 millió kérdésre nem adott jó választ a Google, vagyis nem volt elég releváns a kérdésre adott válasz.

Erre érkezett a válasz: a RankBrain algoritmus rendszerbe állítása. A RankBrain gépi tanulási algoritmus a keresés tartalmának jobb megértésével javította a keresésekre adott találati listák relevanciáját. Mindezt úgy érte el, hogy adatokat gyűjtött a keresésekről és a felhasználói elégedettségről.

Milyen elven működik a RankBrain? Ha a keresési kifejezésre az adott találati lista nem kapott kattintást (vagy kevés kattintást kapott), akkor azt úgy értékelte az algoritmus, hogy a találati lista nem megfelelő. Értelemszerűen, abban az esetben, ha egy-egy keresési kifejezésre visszadott találati lista sok kattintást kapott és/vagy a találati oldalakon nagyobb időt töltöttek a felhasználók, akkor ezt pozitív szignálként értékelte az algoritmus.

BERT nem a RankBrain leváltása

A RankBrain után a keresőoptimalizálás eltolódott a tartalmi optimalizálás felé, tehát a tisztán keresőszavakra történő optimalizálás egyre kevésbé hozott eredményt. Ma már a kulcsszóhalmozás és társai – SEO technikák már nemhogy eredménytelenek, hanem kifejezetten negatív szignálként szolgálnak.

BERT a RankBrain algoritmushoz hasonlóan szintén egy gépi tanulást használó algoritmus . Ebből azt lehet kiolvasni, hogy BERT is a tartalmi optimalizálás felé tolja a keresőoptimalizálás jövőjét.

Az elgépeléseket már most is jó hatásfokkal tudja azonosítani a Google algoritmus és fel is tudja ajánlani a megfelelő szót. BERT a (beszélt és írott) nyelv megértéséhez, a szinonímák és a kontextus megértéséhez visz közelebb. Nem a RankBrain leváltása, inkább egy kiegészítő megoldás a keresési szándék jobb megértésére.

BERT segít megérteni a keresések mögötti szándékot

A keresési szándék jobb megértése felé vezető úton a natural language processing (NLP) lesz az idegenvezető, vagyis a természetes nyelv feldolgozása. Ez egy igen nehéz téma, mert a nyelv szavainak és nyelvtani szabályainak alapos ismeretét kell integrálni a világról szóló egyéb tudással – mindezt a partner (a felhasználó) saját céljainak figyelembevételével.

BERT a neurális hálózatok elvén működő algoritmus, ami segít jobban megérteni (a Google számára) a keresések mögötti valódi szándékot. BERT elemzi a keresési kifejezéseket és igyekszik kontextusba helyezni őket – így segít relevánsabb találatokat visszaadni.

NE maradj le az új
#marketingpunk cikkekről!
Add meg az email címed és az elsők között fogsz értesítést kapni az új cikkekről!

Az algoritmus frissítés egyelőre az angol nyelvű keresések 10%-át érinti, tehát – szigorúan statisztikai alapon – minden tizedik angol nyelvű keresés abban a megtiszteltetésben részesül, hogy a Google sokkal jobb, sokkal relevánsabb találati listát ad vissza, mint eddig. Ez azt is jelenti, hogy az érintett keresésekre a kevésbé releváns találatok nagy visszaeséssel számolhatnak.

BERT algoritmus frissítés és a Featured snippet kiemelések

A keresésekkel ellentétben a Featured snippet – kiemelések globálisan, minden nyelven érintettek a BERT algoritmus frissítés által. A Featured snippet – kiemelések tipikusan a nulladik (position zero) helyen megjelenő tartalmak, amelyek az első organikus találat előtt jelennek meg.

Featured Snippet kiemelést már eddig is nagyon erős tartalmi optimalizálással lehetett kiérdemelni – BERT színre lépésével pedig még jobb, még relevánsabb tartalmakra lesz szükség. Ebből az a trend valószínűsíthető, hogy a SEO még erősebben tartalmi optimalizálás felé tolódik. A keresőoptimalizálás és a tartalomgyártás szakma metszete egyre nagyobb területet fog eredményezni.

Táguló Google-univerzum és csökkenő keresőmarketing mozgástér?

Egy korábbi – mesterséges intelligencia és szövegírás témájú – cikkben már írtam arról, hogy a keresések egyre nagyobb része nem kap kattintást. A Google-univerzum fekete lyukként tágul: egy 2019 júniusi elemzés szerint már a Google keresések 50.33 százaléka nem kap kattintást. Az elemzés szerint az esetek felében a felhasználó azonnali választ kap a kérdésére – ezért egyáltalán nem kattint sem fizetett, sem organikus találatra.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a position zero helyen feltálalt releváns tartalom miatt nem jut lehetőséghez senki a találati listában.

Ez nagyon fontos trend, amire sokan nem figyelnek : csökkenő látogatottságot és szűkülő keresőmarketing mozgásteret hozhat.

A Google kérlelhetetlenül szippantja be az univerzum tudását és elképesztő méretekben tárolja az interneten fellelhető tudásanyagot. Ez olyan információs monopólium irányába mutat, aminek a kezelésére valószínűleg még nincs jogi keret.

BERT szerint sem mindegy, hogy vidd ki a bilit vagy …

Nézzünk egy gyakorlati példát arra, hogy BERT hogyan teszi relevánsabbá a találatokat! Adott egy erősen long tail keresési kifejezés, mint “hogyan parkoljunk hegyen, ha nincs útpadka?”

Eddig az algoritmus túl nagy jelentőségett tulajdonított az útpadka szónak és figyelmen kívül hagyta a nélkül szót – mivel nem tudta kontextusban értelmezni a szavakat.

Mi történt? A “hogyan parkoljunk hegyen, ha NINCS útpadka?” keresést az algoritmus eddig így értelmezte : “hogyan parkoljunk hegyen, ha VAN útpadka” – így már érthető, miért van szükség BERT szolgáltatásaira…

BERT optimalizálás

Minden algoritmus frissítés környékén felmerül a kérdés: lehet optimalizálni rá? Nyilvánvaló kérdés a keresőoptimalizálási szakma részéről, amire általában nemleges válasz érkezik. Most sincs ez másképp: BERT esetében annyi a tanács, hogy ne optimalizálj BERT-re, hanem írj a látogatóidnak jó tartalmat – és a világ jobb hely lesz.

Tetszett? OSZD MEG!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
A keresőoptimalizálás alapjai

Ha képbe akarunk kerülni a keresőoptimalizálás alapjaival, akkor látnunk kell, hogy az elmúlt években kibontakozó változások nyomán a keresőoptimalizálás nagyon összetett területté vált. Ez nem volt mindig így… Az internet

Ipari forradalom 4.0 : adatforrások lettünk

Az ipari forradalom komoly felfordulást okozott a XVII. századtól kezdve: ma Tisótzki István startup mentor gondolatébresztő vendégcikkben osztja meg velünk tapasztalatait azokról a változásokról, amelyek hatást gyakorolnak életünkre – akkor

A linképítés alapjai

A linképítés alapjai kerülnek terítékre ma. Fusd át a cikket és tudd meg, milyen linkekkel tudsz nyerni és milyen linkekkel lehet romba dönteni egy weboldal hitelességét! Linképítés alapok Sokan csak

Nagy Gábor
#marketingpunk
Jobb marketing, több vevő

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet.
Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást.
Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!