Keresőoptimalizálás hírmorzsák

Itt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #3 része, ami egy szubjektív gyorsjelentés a SEO világából. A mai keresőoptimalizálás hírek főként John Muellerhez érkezett kérdések és válaszokból áll össze – de lesz grillcsirke is, tehát érdemes elolvasni!

Negatív SEO kezelése

Negatív keresőoptimalizálásról akkor beszélhetünk, ha egy webhelynek káros linkeket épít valaki, azzal a szándékkal, hogy rontsa a megtámadott webhely rangsorolását. A hazai gyakorlatban szerencsére nem terjedt el ez a megoldás – ami igazán örvendetes.

A keresőoptimalizálási szakmában is jól látható szakemberhiány van, ezért a megrendelők örülnek, ha egy SEO szakemberhez vagy ügynökséghez be tudnak kerülni ügyfélként – tehát eszük ágában sincs arra költeni a pénzüket, hogy mások weboldalára rossz linkeket szerezzenek.

A nemzetközi piacon nyilván sokkal nagyobb gyakorlata van a negatív SEO technikáknak, ezért egy célzott kérdés érkezett ezzel kapcsolatban Twitteren: hogyan kezeljünk egy negatív SEO támadást?

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy kérjük a káros linkek eltávolítását. Hiába ez lenen az első reakciónk, a linkek eltávolítása nem gyerekjáték: könnyű nagyobb kárt csinálni, mint hasznot.

Az előző keresőoptimalizálás hírmorzsákban már volt szó arról, hogy a link eltávolító eszközzel a webhely tulajdonosok sokszor lábon lőtték magukat, ezért Gary Illyes személyesen kérte a diavow eszköz eltávolítását a Search Console-ból.

A kérdező 4000 spam linket talált, amik az oldalára mutatnak. Úgy reagált a feltételezett negatív SEO linkekre, hogy beküldte a listát link eltávolításra. Ezután kért segítséget SEO szakértőtől.

A szaki felhívta a figyelmét arra, hogy ha nem vásárolt linkeket és nem kapott manuális büntetést, akkor nincs félnivalója, mert a Google elég jól ki tudja szűrni a spam linkeket – és figyelmen kívül fogja hagyni ezeket. A téma eljutott Danny Sullivanhez, akire reagált John Mueller is.

A kérdező abban a megtiszteltetésben részesült, hogy személyesen John Mueller nézte meg a weboldalát és megnyugtatta, hogy nem lát negatív SEO támadásra utaló jeleket, a fórum komment linkek figyelmen kívül lesznek hagyva.

Hibás snippet-control kezelés miatt noindex

A Google még idén szeptemberben jelentette be, hogy lehetőség van kontrollálni a strukturált adatos találatok megjelenését.

  • nosnippet : nem kérek semmilyen kivonatot erről az oldalról
  • max-snippet:[number] : max. [db] karakteres kivonatot jelenítsen meg erről az oldalról
  • max-video-preview:[number] : max. [másodperc] részletet jelenítsen meg erről a videóról
  • max-image-preview:[setting] : max [pixel] méretű (képes) kivonatot jelenítsen meg erről az oldalról

Itt volt a baj: ha a max-image-preview beállítást így adtuk meg:

meta name='robots' content='max-image-preview:none'

azt így kezelte az algoritmus:

meta name='robots' content='noindex'

Hát … nem éppen ugyanaz a kettő!

Ezt a hibát sikerült felfedni és javítani pár nappal ezelőtt.

Receptek rich snippet előnézet tesztelés zajlik

Ha recepeteket keresel, akkor biztosan találkoztál már az erre kihegyezett rich snippet kártyákkal. Eddig az történt, hogy kattintásra eljutottál az adott webhely oldalára, ahol megtaláltad a receptet.

Egy olyan megoldást tesztel a Google, hogy kapsz egy előnézetet, ami tartalmazza a hozzávalókat – és csak akkor jutsz el a webhely adott oldalára, ha kattintasz a ‘Go to webpage’ linkre.

Hibás HTML kód miatt nem kapsz büntetést

Már 2016-ban bekerült a Webmasters Guidelines ajánlásba a valid HTLM kód és a hibás linkek feldítése – mint megoldandó feladat. Sokan ezt úgy fordították le, hogy ha nem valid a HTML kód vagy hibás linket tartalmaz egy webhely, akkor büntetést kap.

Ennyire nem eszik forrón a kását, mivel a web törött linkekkel elég jól el van látva és valid HTML kóddal is csak egy piperkőc kisebbség rendelkezik, ezért a Google megtalálta a módját, hogy feltérképezze ezeket a problémás oldalakat is. John Mueller ráerősített erre: elavult kód vagy akár táblázatos felépítés miatt nem büntetünk weboldalt.

Ettől függetlenül nem bátorítok senkit arra, hogy mondjuk táblázatos felépítésű oldallal égesse le magát és a vállalkozását. Ha máshol nem, akkor a mobilos látogatókkal ki fog tolni, mert a táblázatos oldalak nem igazán alkalmasak mobilos böngészésre.

Mára ennyi, ez volt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #3 része.

A SEO hírek begyűjtése nem áll, meg – tehát egy-két héten belül ismét lesznek keresőoptimalizálás hírmorzsák!

Tetszett? OSZD MEG!
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Nagy Gábor marketingpunk

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet. Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást. Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!