kapcsolódó bejegyzések nofollow

Világszerte 75 millió weboldal használ WordPress tartalomkezelőt. Több mint 5 millió letöltése van a népszerű Jetpack bővítménynek. Személyes blogok, webáruházak, céges weboldalak.

Vajon hányan tudják, hogy milyen sötét titkot rejteget az egyik legnépszerűbb WordPress bővítmény?

A kapcsolódó bejegyzések nofollow címkézése több millió weboldalt érinthet…

WordPress bővítmények útvesztője

A WordPress hatalmas fejlődésen ment keresztül. Eleinte csak egy fapados blogmotor volt. Ma már egy igazi webes svájcibicska.

A több tízezer sablon és bővítmény segítségével már nem csak blogot, hanem webáruházat, apróhirdetési oldalt, álláskereső portált is össze tud rakni szinte bárki.

Ha WordPress oldalad van, akkor szinte bármit meg tudsz oldani különféle sablonokkal és bővítményekkel. A különféle SEO bővítményekkel az elkészült WP oldalak keresőoptimalizálása sem okoz gondot.

Túlzásokba nem szabad esni, mert minél több bővítményt használsz, annál nagyobb eséllyel fog kompatibilitási probléma előállni.

Nem kell mindent bővítményekkel megoldani.

Ha 50 funkciót 50 különböző bővítménnyel old meg a weboldalad, akkor csigalassan fog betöltődni és előbb-utóbb összeakad egymással a sok bővítmény – és ettől letérdel az oldalad.

Nyilván vannak gyengébb színvonalú bővítmények, amiket a 12 éves Toan Yuong Cheng fejlesztett, aki félig elolvasta a „Develop your first WordPress plugin in 1 day” gyorstalpalót. Szerencsére vannak jobb bővítmények is, amelyeket hozzáértő programozó csapat hozott össze.

Kapcsolódó cikkek bővítmények

Ha WordPresst használsz, valószínűleg találkoztál már olyan bővítménnyel, ami azt csinálja, hogy a cikkeidhez kapcsolódó bejegyzéseket listázza. Miért jó ez?

Belső linkeket biztosít az oldaladanak

A weboldal átjárhatósága fontos az oldalon belüli keresőoptimalizálás (on-site SEO) szempontjából. Mi az átjárhatóság?

Akkor átjárható az oldalad a Google szemében, ha mindegyik belső oldaladra mutat link. Ezt nyilván úgy tudod a legegyszerűbben megoldani, ha te saját magad hivatkozol a blog bejegyzéseidre.

Mi sem egyszerűbb: minden blog bejegyzésed végén elhelyezel linkeket, amelyek mondjuk 3-4-5 további blog bejegyzésedre mutatnak.

Időt spórol neked

Ha nem akarod minden egyes cikked végén kézzel pötyögni az ajánlott cikkek címét és URL-jét, akkor számos WordPress bővítmény közül választhatsz, ami ezt meg tudja oldani.

Feltelepíted a megfelelő bővítményt és többé nem kell egyesével levadásznod a kapcsolódó cikkeket, amiket a blog bejegyzéseid végén felkínálsz.

Amíg csak 5 cikked van, addig nem nagy segítség – de amikor már 500 cikked van, akkor már hálás leszel érte.

Segít az oldaladon tartani az olvasókat

Ha gyorsan meg akarod hódítani a piacodat és nem várhatsz arra, hogy az organikusan építkező forgalom meghozza a hírnevet neked, akkor ki kell nyitnod a pénztárcádat. Ha pénzt költesz arra, hogy azonnal látogatóid legyenek, akkor kattintás alapú hirdetések (Pay Per Click hirdetések) használatával fogsz látogatottságot szerezni az oldalad számára.

Ebben az esetben (is) az szolgálja az érdekeidet, ha a pénzért vásárolt látogatóid nem pattannak le az oldalról, ahová irányítottad őket. Ha a cikkeid és bejegyzéseid végén felkínálsz újabb – olvasásra ajánlott – cikkeket, akkor a látogatók máris több időt tölthetnek el az oldaladon.

Ez duplán jó neked, mert egyrészt a te cirkuszod előadására ülnek be az emberek, másrészt csökkenthetnek a hirdetési kölségeid. Mélyebben most nem mennék bele a miértekbe – egy másik cikkben majd írok erről is részletesebben.

A Jetpack WordPress bővítmény megoldja…

Ha tehát nem akarod minden blog-cikked végére kézzel összeszedni a további olvasásra ajánlott cikkeidet, akkor erre a feladatra keresel egy megfelelő WordPress bővítményt. Nem a 12 éves Toan Yuong Cheng által fejlesztett bővítményt, hanem komolyabbat…

Vannak nagyobb, többfunkciós WordPress bővítmények, amelyek mögött komolyabb fejlesztők állnak és alapos tesztelés után állnak elő az újabb és újabb verziókkal.

Ilyen a Jetpack. Ez egy többfunciós bővítmény, ami biztonsági és sebesség-optimalizáló funkciók mellett az előbbiekben említett ‘Kapcsolódó bejegyzések’ kézi bepötyögésétől ment meg téged.

Be tudod állítani, hogy listázva kéred, vagy fotókkal kéred a kapcsolódó bejegyzéseket. Nagyszerű.

De van egy Jetpack probléma, amiről valószínűleg csak egy SEO audit során értesülnél – most viszont megtudhatod ingyen.

Milyen a nofollow – rabság?

Ha te is kódperverz vagy és szoktál turkálni weboldalak kódjában, akkor észrevehetted, hogy a Jetpack related post megoldása elég érdekes módon közelíti meg a belső linkek témáját.

A Jetpack jelenleg úgy generálja le neked a kapcsolódó cikkeket, hogy a linkeket ellátja ‘nofollow‘ taggel. A kapcsolódó bejegyzések nofollow címkézése nem túl okos dolog…

A Google 2019 szeptemberében jelentette be webmasters blogján, hogy a nofollow link attribútumokat már csak javaslatként kezeli. Ettől függetlenül nem jó a kapcsolódó bejegyzések nofollow címkézése.

Ha a saját belső linkjeinket nofollow címkével látjuk el – vagy hagyjuk, hogy ezek az értékes belső linkek nofollow-rabságban tengessék napjaikat, akkor valami olyasmit üzenünk a Google felé, hogy ‘semmi közöm ezekhez a linkekhez, nem is tudom miért vannak itt…’

Ez a nofollow címkézés tehát 2019 nyarán még olyan probléma lett volna, mintha a kocsiddal átmentél volna egy tüskés útakadályon. Ma már csak egy egész kicsi, gyorsan múló fejfájás…

Nofollow címkézés és tüskés útzár

Kapcsolódó bejegyzések nofollow címkézése ellen itt az ellenszer!

Adott tehát egy rakás értékes belső link, amiket ki akarunk szabadítani a nofollow-rabságból. Több megoldás van, de a kockázatosabb megoldásokat most nem vesszük át. Úgy oldjuk meg a problémát, hogy nem lesz functions.php hegesztés és nem foglalkozunk a /modules/related-posts/jetpack-related-posts.php egyetlen sorával sem.

Nézzük a veszélytelenebb megoldást, amivel kiszabadíthatod a belső linkeket a nofollow-rabságból!

 1. Letöltöd a Code snippets bővítményt innen: https://wordpress.org/plugins/code-snippets
 2. Bekapcsolod a bővítményt
 3. A vezérlőpult menüjében megjelenik egy ‘Snippets‘ blokk. Megkeresed ezt a blokkot, majd kattintás az Add New menüpontra.
 4. Megjelenik egy Name és egy Code mező, tehát lesz egy neve és egy kódja a megoldásnak. A teendő: úgy kell nevet adnod a megoldásnak, hogy nem veheted elő az Anyakönyvi bejegyzésre alkalmas utónevek jegyzékét. Lehet Józsi is. Ha szereted a dallamos hangzású neveket, akkor lehet ‘Jetpack Related Posts Dofollow’ is. Írd be ezt a nevet a Name mezőbe.
 5. Kimásolod ezt a kódrészletet (CTRL+C):
  add_filter( 'jetpack_relatedposts_filter_post_link_rel', 'nagygabormarketing_remove_nofollow_jp_rps', 10, 2 );
  function nagygabormarketing_remove_nofollow_jp_rps( $rel, $post_id ) {
  return '';
  }
 6. Beilleszted a kimásolt kódrészletet a Code mezőbe (CRTL+V)
 7. Kattints a ‘Save Changes and Activate‘ gombra.

Kész.

A related post belső linkek kiszabadítva a rabságból.

Győzelem!


NE maradj le az új cikkekről!
Add meg az email címed és az elsők között fogsz értesítést kapni az új cikkekről!
Tetszett? OSZD MEG!
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Nagy Gábor marketingpunk

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet. Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást. Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!