E-A-T szempontrendszer és a webáruházak

Sok webáruház tulajdonos számára az E-A-T nem mond semmit. Ez nem maradhat így tovább: ma rendet teszünk ebben a témában!
Egyáltalán mi az E-A-T szempontrendszer és mit kezdjenek vele a webáruházak?

E-A-T : eszik vagy isszák?

Az E-A-T állítólag olyan, mint egy falat kenyér. Szerintem inkább olyan, mint egy folyamatleírás. Ez a betűszó a Google webhelyekre vonatkozó minőségi irányelveit tartalmazó dokumentumokban tűnt fel. Ezek a dokumentumok nagyjából öt éve léteznek.

A Search Quality Evaluator Guidelines dokumentum összefoglalja, hogy a manuális weboldal minősítők (Page Quality Raters) milyen elvek szerint ítéljék meg a vizsgált webhelyek minőségét.

Furcsán hangzik a mesterséges intelligenciával átszőtt mindennapokban azt hallani, hogy weboldalakat, találati listákat számítógép előtt görnyedő emberek vizsgálnak?

Igen!

Furcsa, de létezik ez a megoldás a Google gyakorlatában: a világ minden táján dolgozó minősítő emberkék egy rögzített szempontrendszer alapján jó alaposan átvizsgálnak webhelyeket és találati listákat.

Akkor nem algoritmus végzi a vizsgálatot és a rangsorolást?

De igen.

A webhelyek rangsorolására nincs közvetlen hatása ezeknek a kézi vizsgálatoknak. Közvetetten van hatásuk, mivel az algoritmus fejlesztése során felhasználják a kézi minősítések során begyűjtött információkat.

A kézi értékelés során egyfajta pontozásos rendszerben (Lowest → Highest) dolgoznak, tehát van egy szép hosszú csekklista, amin az értékelés során végigmennek és a megadott szempontok szerint pontozzák a vizsgált weboldalt. Ebből áll össze egy webhely átfogó értékelése – szóval érdemes képben lenni ezekkel az irányelvekkel kapcsolatban.

Nyilván nem kézzel vizsgálgatják a weboldalak milliárdjait. Arról van szó, hogy az algoritmus fejlesztése során (vagyis folyamatosan) végeznek olyan kutatómunkát, amikor valódi emberek, számítógép előtt ülve értékelnek konkrét webhelyeket. Ezekből az elemzésekből visszacsatolást kapnak az algoritmus fejlesztésén dolgozó szakik.

Néhány fontos minőségi szempont

Maga a Search Quality Evaluator Guidelines dokumentum nyilvánosan elérhető, tehát nem titkos. Ez nagyon jó, mert a dokumentum átolvasása elég jó támpontot ad ahhoz, hogy megértsük, hogy az algoritmuson dolgozó mérnökök milyen vízió mentén dolgoznak.

Utoljára 2019. májusában frissítették a dokumentumot. Két oldalt hízott a doksi, így jelenleg 166 oldalas. Ebben a frissítésben olyan szigorítások szerepelnek, amelyek külön nevesítik a zavaró interstitial (becsúszó) reklámok problémás mivoltát és kitérnek arra is, hogy ne publikáljunk ellenőrizetlen információkat a weboldalunkon.

Ha lecsupaszítunk mindent, akkor az van leírva, hogy milyen követelményeket támaszt a Google a weboldalakkal szemben – tehát a Te weboldaladdal szemben.

Ez egy igen terjedelmes dokumentum, rendszeresen frissítésre kerül. Ne aggódj, nem kell elolvasnod: a lényeges részeket megtalálod itt a blogon – vagy eljössz egy képzésre és ott megtanulod.

Röviden: az E-A-T szentháromság elvei alapján ítéli meg egy webhely hitelességét a Google algoritmusa (és a manuális vizsgálatot végző dolgozók is)

  • Expertise, mint szakértelem
  • Authoritativeness, mint tekintély
  • Trustworthiness, mint megbízhatóság

John Mueller nemrégiben beszélt arról, hogy az E-A-T szentháromság elsősorban az YMYL témában mozgó webhelyek számára fontos.

Miről van szó?

Keresőoptimalizálási berkekben a webhelyek nagy csoportjára használnak egy YMYL betűszót, ami a Your Money or Your Life rövidítése. Tehát azok a webhelyek, amelyek olyan témákban kínálnak tartalmat, amelyek az emberek mindennapi életével vagy pénzügyeivel kapcsolatosak, az E-A-T kritérium-rendszer alapján kerülhetnek kiértékelésre.

Webáruházak és az E-A-T szempontrendszer

A webáruházak elég szoros kapcsolatban vannak a pénztárcával, de az E-A-T elvek nehezebben alkalmazhatóak rájuk. John Mueller kimondta, hogy a webáruházak számára nem annyira az E-A-T szempontrendszer a fontos, hanem a tartalom. Ezzel finoman jelezte, hogy webáruházaktól azt várják, hogy a tartalomra koncentráljanak: adjanak részletes, jól érthető leírást azzal kapcsolatban, hogy mit kínálnak, miért hasznos a vevőknek, ha megvesznek ezt-azt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyártótól kapott két mondatos termékleírás – amit minden más webáruház is használ – nem lesz elég jó tartalom ahhoz, hogy jól rangsoroljon egy webáruház vagy akár egy termék.

Ha tehát jó helyezést szeretnél elérni a webáruházaddal, akkor

  • a termékoldalakon adj részletes leírást
  • a termékleírásokat ne másold le más oldalakról
  • alkoss egyedi termékleírásokat

Nézd meg a jó helyen rangsoroló webárházak termék oldalait! Azt fogod látni, hogy a termékleírások nincsenek elintézve egy-két mondatban. Azt is látni fogod, hogy a termékleírások egyediek – vagy legalább ki vannak egészítve a gyártótól kapott sablon leírások.

Tetszett? OSZD MEG!
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Nagy Gábor marketingpunk

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet. Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást. Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!