keresőoptimalizálás trendek 2020

Keresőoptimalizálás trendek 2020 : szubjektív trend-jóslás a következő évre. Minden iparágban szokás év végén megjósolni a jövő évi trendeket – én is csatlakozom és most azonnal eléd tárom saját jóslataimat a 2020-as évre.

Keresőoptimalizálás trendek 2020 : a három pillér

Én nem tudok jósolni, nem is vagyok jó benne – de megírtam egy KKK 2020 fedőnevű tipp-csokrot, ami hasznos lesz neked is, ha jövőre foglalkozni akarsz a weboldalad keresőoptimalizálásával – vagy érdekelnek a lazacok…

Ne ijedj meg: a cikk nyomokban jóslást tartalmaz, de emellett saját tapasztalatokon desztillált információt tálalok fel.

Nézzük, mi ez a KKK!

 1. Kulcsszó kutatás nélkül ne csinálj semmit!
 2. Keresőszavak helyett inkább témákban gondolkodj!
 3. Kezdj el márkát építeni!

Lássuk részletesebben, hogy miről van szó!

1. Kulcsszókutatás nélkül ne csinálj semmit!

A digitális marketing egyik nagy ütőkártyája, hogy elég jól lehet mérni minden egyes erőfeszítésünket és annak eredményét. Optimális esetben egy rakás adat keletkezik a marketingben, így azokat jól értelmezve megalapozott döntéseket lehet hozni.

Az adatok adnak egyfajta biztonságot a legtöbb döntéshez. Ez megnyugtató.
De az adat és a valóság nem ugyanaz.
Bármilyen adatod van, ne feledd: a piac bármikor arcul csaphat egy lazaccal!

Az 1950-es évek végén a Ford annyira megrészegült az adatoktól, hogy 1958-ban piacra dobta a Ford Edsel modellt. Az autót, amit rengetege fókuszcsoportos piackutatás, elemzés (adatok!) alapján terveztek és építettek meg.

Mi lett a vége?
Gigantikus bukta.

Mi a tanulság?
Nem mehetsz biztosra akkor sem, ha minden adat egy irányba mutat…

Mérni : mindent vagy semmit?

Vannak olyan adat-fetisiszták, akik mindent-is mérnek és tisztán adatok alapján döntenek. Én nem vagyok ilyen. Nem vagyok adat-fetisiszta.

Tisztában vagyok az adatok fontosságával, de igyekszem elkerülni azt a csapdát, hogy az adatokat a valóságtól elszakítva értelmezzem. Igyekszem kontextusba dobni az adatokat és így értelmezem a számokat.

Ez ellentétes a mindennapi gyakorlattal, ahol a kisvállalkozók intuíciók, megérzések alapján döntenek, adatok nélkül.

Adatok nélkül vágnak bele vállalkozásba, adatok nélkül alakítják ki a kínálatukat és persze adatok nélkül próbálnak eladást generálni. Így szokták, nem akarnak változtatni.

Velük nem nagyon tudok mit kezdeni, mert nem tudunk közös pontot találni. Nem vitatkozom senkivel, aki azt gondolja, hogy pontosan tudja mi kell a piacnak és ezért az adatokra ellenségként tekint.

Nem a vállalkozó tudja legjobban, hogy mire van szüksége a piacnak. A piac tudja legjobban, hogy mire van szüksége.

Itt nyugodtan tekintsünk el a Steve Jobs kategóriától, akik egyszerűen ráéreznek, hol a rés a pajzson és így visznek sikerre terméket, céget. Ők a kivétel, nem a szabály.

Adatokra alapozol vagy jó a véletlen is?

A bizniszben sok magabiztos ember van, akik úgy érzik, nincs szükségük semmiféle kutatásra, elemzésre, adatra. Van akinél múltbeli sikerre támaszkodik ez a nézet. Vannak akiknél ez a default beállítás.

Ez a mindset kétélű fegyver, mert:

 • előfordulhat, hogy a vizionáriusnak igaza lesz és bejön az elképzelés – tehát kutatás, elemzés nélkül is piacképesnek, életképesnek bizonyulhat egy üzleti ötlet.
 • a legtöbb esetben viszont az adatok nélkül, csak megérzésekre alapozott üzleti ötletek nem lesznek sikeresek

Pontosan ezt a bizonytalanságot hivatott kivenni a képletből a SEO egyik nagy fegyvere, a kulcsszó kutatás.

Fontos megérteni, hogy mekkora különbség van az intuitív döntések az adat alapú döntések között. Rendes kulcsszó-kutatás nélkül csak a véletlenen múlik egy üzleti ötlet, egy blog, egy webáruház sikere.

Ha adatok nélkül, pusztán a magabiztosságodra alapozol, akkor a véletlenekre alapozol.

Nem kell értened a kulcsszó kutatáshoz – megbízhatsz egy SEO szakértőt is azzal, hogy kutasson neked szavakat, kifejezéseket, témákat.

Sok tehetséges keresőoptimalizálás szakember van itthon – más kérdés, hogy hányan tudnak új ügyfeleket vállalni…

A marketing szolgáltatók felelőssége

Eszembe jut, hogy nemrégiben történt eset kapcsán, hogy a keresőoptimalizálásban sokféle ügyféllel és ajánlatkérővel lehet találkozni. Sokan vannak, akik teljesen nulla szinten értik a SEO témáját és vannak néhányan, akik teljesen képben vannak. Minden eset más.

SEO tanácsadóként azt is feladatomnak tartom, hogy az ajánlatkérőket, potenciális ügyfeleket képbe hozzam azzal kapcsolatban, amire ajánlatot kérnek.

Nem adok el olyan szolgáltatást, amit az ügyfél nem ért.

Lehet, hogy ez hülyeségnek tűnik, de én fontosnak tartom.

Rövid távon nyilván sokkal többet lehetne keresni azzal, hogy boldog-boldogtalannak eladok mindent – és nem gondolok a holnapra, nem gondolok az ügyfél elégedettségére. Ez a hozzáállás nagyot megy a hazai marketing-iparban – én mégsem értek egyet vele.

Szerintem ez a gyakorlat problémás, mert az ügyfelek, akik nem értik, hogy mit kapnak, könnyebben lesznek elégedetlenek. Nem azért, mert rossz emberek, hanem azért, mert egyszerűen nem értik, hogy amit kaptak, az mennyire értékes, mennyire jó.

Ez már egy másik téma, most nem megyek bele mélyebben.

Kulcsszókutatással könnyebb az élet

Maradjunk a témánál: ha nem akarod kiszolgáltatni magad és az üzleti eredményeidet a véletlenek játékának, akkor nem hagyhatod ki a kulcsszó kutatást. Miért fontos ez? Azért, mert nem neked kell kitalálnod, hogy mire van igény, hogyan van igény!

Tegyél egy szívességet magadnak és kulcsszó kutatással derítsd fel, hogy a piacod mit keres, hogyan keres – és ezek alapján határozd meg az üzleti céljaidat és a marketing stratégiádat.

Lényeg a lényeg: bármibe is akarsz belevágni, legyen kulcsszókutatás!

Ezzel megelőzheted, hogy olyan témára, kifejezésekre alapozz egy weboldalt, amikre nincs elegendő keresési mennyiség – vagy olyan kifejezésekre, témákra, ahol brutál erős verseny van, masszív versenytársakkal, akiknek kimeríthetetlen büdzséjük van.

2. Keresőszavak helyett inkább témákban gondolkodj!

A cikk címében ugyan benne volt, hogy keresőoptimalizálás trendek 2020 – de egy kicsit érdemesebb hátrébb lépni és megnézni a nagy képet. A nagy kép alatt most azt értem, hogy érdemes a keresőszó alapú gondolkodást szépen elhagyni és átállni a téma alapú gondolkodásra. Ez fog működni 2020-ban is, nem a kulcsszó-optimalizálás.

Sokan abba a hibába esnek, hogy összedobnak pár keresőszót és ezzel a listával házalnak SEO szakértőknél – abban reménykedve, hogy valahol kapnak egy megfelelően olcsó ajánlatot. Sok sikert…

Kulcsszó helyett inkább témád legyen

Inkább gondolkodj abban, hogy milyen témában mozogsz és a témádban hol vagy erős. Ne arra gondolj, hogy hol vagy erős SEO területen. Arra koncentrálj, hol vagy erős tudásban. Alapozz arra a tudásra, ami nálad megvan.

Csinálj kulcsszó kutatást, amivel kiderítheted, hogy a piacnak milyen formában, milyen tálalásban van szüksége erre a tudásra. Kutasd ki, hogy milyen termékre, szolgáltatásra van igény, mire keresnek a piacodon és alkosd meg / finomítsd a terméked, szolgáltatásod az adatok alapján.

Nagy eséllyel nem fogsz mellé, ha csinálsz egy részletes kulcsszó kutatást, mielőtt elkezdesz pénzt költeni egy ötletedre!

A hibázás lehetősége mindig benne marad a képletben, de végeredményben adat alapon nagyobb eséllyel születnek jó döntések, mint intuíció alapon.

Tudom, hogy vállalkozóként minimum szuperhősnek gondolod magad. Ez teljesen rendben van – de hidd el, hogy semmilyen szuperhős nem tud úgy kulcsszót kutatni, mint egy SEO-szakember…

3. Kezdj el márkát építeni!

Mielőtt a márkaépítésre rátérnék, kell egy kis kitérőt tegyek, amivel kontextusba tudom helyezni a márkaépítés létjogosultságát. A kitérő lényege annyi, hogy a márkaépítésben miért nem az aktuális divatot látom, hanem valami sokkal fontosabb, hosszabb távon beérő gondolkodást.

Te is tudod, hogy minden iparágban folyamatosan előkerülnek ilyen-olyan divatok. Az üzleti életben és a marketingben is mindig felbukkan pár divat-irányzat, amitől sokan azt remélik, hogy kihúzza őket a szószból, amiben ülnek.

Valami oknál fogva sokan azt gondolják, hogy ha felülnek az aktuális divatirányzat vonatára, abból nekik azonnal hasznuk lesz. Ez egy jó nagy hülyeség.

Semmilyen szél nem kedvez annak a hajósnak, aki nem tudja merre tart. Ez akár minden második hazai kisvállalkozó jelmondata lehetne…

Ha körülnézel, hirtelen ilyen témákba fogsz belefutni – mindenhol azzal az ígérettel, hogy EZ megoldja a problémáidat:

 • A nagy titok, amire vártál
  Haszonérvelés, AIDA formula, hipnotikus hatású tárgymezők, mágikus címsorok, vevőcsalogató szavak gyűjteménye. Sokan még ma is ilyen tudást akarnak eladni, mert tudják, hogy sokan hisznek a mesékben. Te ne legyél áldozat és ne hagyd, hogy szerencsevadászok bepalizzanak és súlyos tízezrekért lejárt lemezeket adjanak el neked.
 • TikTok – te már fent vagy?
  Egyre többen felfedezni vélik, hogy a TikTok lesz minden idők közösségi platformja. A jövő platformja, amit mindenkinek használnia kellene már most. Aki kimarad, lemarad – hát persze. Nagyszerű dolog a hosszú távú gondolkodás – de most ne azzal foglalkozz, hogy a TikTok-on milyen elérést lehet szerezni fél óra alatt, mert abból 2020-ban még egészen biztosan nem lesz bevételed.
 • Agilis módszertan, a Szent Grál
  Idén és jövőre az agilis módszertan divatirányzata szed áldozatokat. Kapjuk szét a szervezetet és rakjuk össze újra. Komplex, lassan reagáló, vízfejű monstrumoknak beválhat, de kisvállalkozói, egyéni vállalkozói szinten biztosan nem ez a Szent Grál.

Csak néhány kiragadott példa abból, amivel nap mint nap találkozhatsz vállalkozóként. Ne hagyd, hogy ezek a divatok elvegyék a fókuszt a lényegről.

Legyél tisztában azzal, hogy világos jövőkép és stratégia nélkül semmi értelme felülnöd a népszerű divatirányzatoknak.

Ha még nem tetted meg, akkor ülj le és tervezd meg a jövő évet. Nem kell hozzá laptop, sem asztali gép. Elég egy füzet, egy toll – és egy kávé.

Tervezni nem nehéz. Csak csinálni kell, amíg ki nem serken a vér a homlokodon…

2020 a márkaépítés éve?

A kis kitérő után térjünk vissza a márkaépítéshez: meggyőződésem, hogy a márkaépítés nem csupán buzzword, hanem igazán fontos téma.

Te is tapasztalod, hogy rettenetes zaj van mindenhol. Ez oda vezet, hogy már egyre kevésbé lehet jó eredményeket produkálni a korábban még jól működő megoldásokkal.

Nem az újabb marketing csodaszerre van szükséged. Arra van szükséged, hogy végre elkezd megkülönböztetni magad és a vállalkozásodat a többi ezertől.

Ha már úgyis ott van előtted a füzet és a kezedben a toll, akkor ne csak az üzleti és marketing terved írd le, hanem kezdd el kitalálni magad és a céged.

A márkák mindent megváltoztatnak.

Ez volt a keresőoptimalizálás trendek 2020-ra előrevetített árnyéka, a KKK 2020 tipp-gyűjtemény. Örülök, hogy velem tartottál ma is!

Boldog új évet és kevés lefedettség témájú problémát kívánok!

Tetszett? OSZD MEG!
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Nagy Gábor marketingpunk

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet. Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást. Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!