Keresőoptimalizálás hírmorzsák

SEO hírek: itt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #5 része, ami egy szubjektív gyorsjelentés a SEO világából. A mai keresőoptimalizálás hírmorzsák témái: titkos algoritmus frissítés, Google My Business bug – és a világ legszebb nője, Margot Robbie.

Titkos algoritmus frissítés?

Vasárnap éjszaka Barry Schwartz (@Search Engine Roundtable) számolt be arról, hogy komoly ingadozásokról érkeznek tweetek, fórum bejegyzések. A jelek alapján úgy tűnik, hogy algoritmus frissítés zajlik.

Egyelőre a hír nincs megerősítve: a Google oldaláról még senki nem nyilatkozott ezzel kapcsolatban. Nemhogy hivatalos álláspont nem érkezett ezzel kapcsolatban, de inkább hárítani igyekeztek minden erre irányuló kérdést.

Semrush SERP kilengések

Közben a Semrush szenzora február 7. óta olyan értékeket mutat, hogy a grafikon majd’ kiszakítja a táblázat tetejét. Egy átlagos napon a volatilitás a 2.50 – 3.50 tartományban marad, de pár napja már 9.40 körül értéken csapatja.

A MOZcast SEO-időjárás jelző rendszere is olyan hőmérsékleti adatokat produkált, hogy attól leolvadna a Fukusimai atomreaktor is. Ja, az már megtörtént…

MOZcast 2020 február : valami történik
MOZcast 2020 február : valami történik

Hogyan mutatkozik ez a gyakorlatban?
Azt, hogy néhányan megmagyarázhatatlan helyezés javulást észleltek – de a legtöbben kőkemény látogatottság visszaesés miatt kaptak idegösszeroppanást.

Csak két kiragadott példa:

 • Glenn Gable (@GSQi) arról számolt be, hogy egyik ügyfelénél a napi 20.000 látogatottságot produkáló oldal hirtelen bezuhant 9.000 környékére.
 • Egy másik dühös weboldal tulajdonos, John W. DeFeo konkrétan arról számolt be, hogy a napi ezres látogatottsága NULLÁRA esett vissza.

Egyelőre tényleg teljes sötétség van, senki nem tud semmit – csak az látszik, hogy VALAMI történik.

Ha lesz valami fejlemény, akkor breaking news és azonnal megszakítjuk adásunkat, hogy beszámoljunk a friss és ropogós hírekről.

breaking news
Február 13.-án Danny Sullivan, a Google szóvivője egy konkrét kérdésre válaszolva enyit írt Twitteren: folyamatosan dolgozunk az algoritmuson. Érdemes újraolvasni az algoritmus frissítésekkel kapcsolatban korábban kiadott – általános jellegű – tanácsainkat.

Köszönjük a kimerítő választ.

 for($year=2020;$year++;$year<5027) {
  foreach($months as $month) {
    echo 'Google Responds To {$month} {$year} Update Saying "We Do Updates All The Time';
  rinse();
  repeat();
  }
} 

(c) Stephane Brault

Google Cégem posztok elutasítása

Többen beszámoltak arról, hogy a Google Cégem felületen közzétett posztok mindenféle érthető ok nélkül elutasítást kaptak és eltűntek a felületről. Úgy tűnik, hogy egy tömeges jelenségről volt szó, mert a Google My Business Community felületet eluralták a reklamációk ezzel kapcsolatban.

Mike Blumenthal, local SEO varázsló titoktartási kötelezettségre hivatkozva csak annyit publikált, hogy a Google észlelte a problémát és az elutasított posztok publikálásra kerülnek. Mindenki nyugodjon meg.

Mindenki nyugodjon meg: soha nem fog kiderülni, hogy valójában mi történt.

Az összeesküvés-elméletek szerint a Google komolyabban fogja venni a képekre vonatkozó irányelvek megsértését és az eset csak amolyan figyelmeztető ökölrázás, baráti tűz volt.

NE maradj le az új
#marketingpunk cikkekről!
Add meg az email címed és az elsők között fogsz értesítést kapni az új cikkekről!

A SEO és a márkázott keresőkifejezések meghódítják Hollywoodot

Próbálom ezt a hírt úgy megírni, hogy ne minden második szavam legyen az, hogy Margot Robbie. Ez elég nehezen megy, mert Margot Robbie a legjobb nő a világon a feleségem után a második legjobb nő a világon.

Marilyn Manson Tainted Love klipjét megnéztem vagy százszor. A Wall Street farkasában imádtam, amikor leordítja a haját Leonardo diCapriónak. De mi történt, ami miatt Margot Robbie bekerülhetett a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #5 részébe?

A Warner Bros. múlt héten mutatta be a DC-univerzum legújabb darabját a nagyobb amerikai mozikban. Főszerepben : Margot Robbie.

A film az első hétvégén megbukott…

Nem lehet keresőoptimalizálás nélkül kasszát robbantani. Hollywoodban sem.

Hogyan bukott meg a film az első hétvégén?

Figyelem: néhány olyan mondat következik, amelyek csak az óceán túloldalán értelmezhetők.
A bemutató hétvégéjén az elmúlt évek DC-filmjeihez képest nagyon jó értékeléseket kapott a film. A jóslatok már vizionáltak egy jó nagy kaszálást – de ez nem következett be. A befektetők által elvárt 55 millió dollár helyett csak 33 millió dollárt hozott be a film a nyitó hétvégén. Micsoda szégyen.

Ezek a számok csak úgy emészthetők meg, ha odapakoljuk azt a tényt, hogy a Suicide Squad 133 milliót hozott a nyitó hétvégén. Istenem, Margot Robbie mennyire jól nézett ki baseball ütővel a kezében…

De most térjünk vissza a lényeghez!
A hozzáértők szerint Harley Quinn karakterének népszerűsége vetekszik Batman, Superman és Joker népszerűségével. Nyilván azóta, hogy Margot Robbie neve szerepel a stáblistában…

Annyi hiba csúszott a Warner Bros. marketing gépezetébe, hogy a film ezzel a lehetetlen címmel került a mozikba : Birds of Prey (and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn.

Mi a probléma ezzel a háború és béke hosszúságú címmel?

 1. Ebből a címből senki nem tudta meg, hogy miről szól a film egyáltalán. A trailerek sem segítettek ebben.
 2. Nem kell SEO szakértőnek lenni ahhoz, hogy meglássuk, hogy ez egy erősen long tail kifejezés. Vagyis: nagyjából három ember lehet a bolygón, aki ezt a keresést valaha elindította a Google (vagy akár a Bing) univerzumban. Ha pedig nem keresnek a filmre, mert nem tudják megjegyezni a címét, akkor az online jegyvásárlások nem tudják hozni a nagy számokat.

Aztán a “rossz” számok láttán kezdtek észbe kapni a Warner Bros. igazgatósági ülésén és megkérdeztek egy hozzáértőt, hogy most mi legyen.

A megfejtést a keresőoptimalizálás csodafegyvere, a kulcsszókutatás adta meg. Rájöttek, hogy számításba kell venni azt a tényt, hogy a keresőbe mit írnak be az emberek. Egy gyors kulcsszó kutatás után rájöttek, hogy az emberek “Harley Quinn movie” és ehhez hasonló módon keresnek erre a filmre.

Mi lett a megoldás?
Egy jó kis branded keyword.
Harley Quinn: Birds of Prey – ez lett az új cím.

Optimalizált title. Kulcsszavas. A kulcsszó elöl. Nem hosszú.

Ezzel a keresőoptimalizálás betette a lábát Hollywoodba és a SEO már igazgatósági üléseket is döntési szempont.

Az majd kiderül, hogy ez a márkázott keresési irányvonal mennyire tudja kihúzni a szószból a filmet. Becslések szerint nagyjából 100 milliót kell behoznia a filmnek, ha nem akarnak bukni rajta.

Mai árfolyamon harmincegy milliárd forint.
Ennyiért megépíteném a Halálcsillag 1:1 modelljét a Holdon.
Ezek meg elverték forgatásra…

Említettem már, hogy Margot Robbie producerként is beszállt a filmbe? A filmbe, ami jó esetben nullára jön ki. Bízik magában, istenem. Megbocsátom neki.

Mára ennyi, ez volt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #5 része.

A SEO hírek begyűjtése nem áll, meg – tehát egy-két héten belül ismét lesznek keresőoptimalizálás hírmorzsák!

Tetszett? OSZD MEG!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Témakutatás alapozó

A témakutatás egy olyan területe a keresőoptimalizálásnak, amivel csak kevesen foglalkoznak, pedig mindenkinek kellene… Az első weboldal készítéses projektem tanulsága A Végtelen Ciklusaink című könyvemben leírtam, hogy nagyjából kilenc éves

A keresőoptimalizálás alapjai

Ha képbe akarunk kerülni a keresőoptimalizálás alapjaival, akkor látnunk kell, hogy az elmúlt években kibontakozó változások nyomán a keresőoptimalizálás nagyon összetett területté vált. Ez nem volt mindig így… Az internet

A linképítés alapjai

A linképítés alapjai kerülnek terítékre ma. Fusd át a cikket és tudd meg, milyen linkekkel tudsz nyerni és milyen linkekkel lehet romba dönteni egy weboldal hitelességét! Linképítés alapok Sokan csak

Nagy Gábor
#marketingpunk
Jobb marketing, több vevő

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet.
Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást.
Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!