OSZD MEG!

Linkedin
EMAIL
Pinterest
Facebook
Oldalon belüli keresőoptimalizálás KEZDŐKNEK
ÚJ SEO oktatóanyag
Keresőoptimalizálás hírmorzsák

Új rovat! Itt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #1 része. Ez egy szubjektív heti gyorsjelentés lesz a SEO világából. Igyekszem minden héten összeszedni néhány érdekes hírt. Ezek a hírmorzsák főként tweetekből, Google Webmasters beszélgetésekből készülnek, ahol a hülye kérdések mellett azért időről-időre fontos dolgok kerülnek terítékre.

Rossz linkek

A 2012-es Google Pingvin algoritmus frissítés óta a helyezéseket manipuláló spam-linkekkel operáló SEO szakik és ügynökségek komoly kockázatot vállalnak, ha folytatják eddigi gyakorlatukat.

A privát bloghálózatokon szerzett linkek bármikor lezúzhatják egy weboldal rangsorolását, ha fennakadnak a szűrőn.

Bizonyos tolerancia azért van, mert John Mueller a múlt héten arról beszélt, hogy ‘azért, mert egy oldalnak van néhány rossz linkje, nem jelenti azt, hogy nem jelenítjük meg a találati listában’

EAT-algoritmus?

Gary Illyés, a Google szóvivője a PubCon konferencián az E-A-T pontszámmal kapcsolatosan arról beszélt, hogy nincs E-A-T algoritmus vagy E-A-T pontszám.

Többféle baby-algoritmus dolgozik, amelyek mind-mind különféle jelzéseket adnak és a sokféle jelzésből áll össze a nagyobb kép.

Elhangzott az örökzöld tanács is : állíts elő nagyszerű tartalmakat és biztosíts nagyszerű felhasználói élményt.

Nem indexelhető oldalak

Ha olyan, új tartalmakkal találkozik a Googlebot, amit egyébként értékesnek talál, de problémába ütközik az indexelés, akkor nagy valószínűséggel újra kísérletet fog tenni az indexelésre.

Ha az indexelés a probléma (pl. hibás robots.txt beállítás) ellenére is sikeres, akkor a Google Search Console felületen a Lefedettség menüben az Indexelt azonban a robots txt letiltotta figyelmeztetéssel listázásra kerül az adott URL. Ez egy erős jelzés neked, hogy nézz utána, hol a probléma, miért tilt le a robots.txt egy értékes tartalmat – és persze javítsd a hibát.

Ha a Googlebot felfedez egy adott tartalmat, de az indexelés nem sikeres, akkor később a bot újra kísérletet tesz az URL-el. – de ez nem jelenti azt, hogy az idők végezetéig próbálkozni fog ezzel.

John Mueller arra figyelmeztette a webmestereket, hogy ‘ha egy oldalt hosszabb ideig nem tudunk indexelni, akkor általában nem éri meg több időt tölteni vele’

Vásárolt látogatottság

Volt egy ilyen felvetés múlt héten: adott egy oldal, amit a kérdező gyanúsnak talál, mert a weboldalon csak 8db cikk van fent és mégis milliós látogatottságot produkál.

John Mueller válasza szerint ebben nincs semmi természetellenes. Előfordulhat, hogy weboldalak vásárolnak látogatottságot, de ez nem jelent sokat. Néhány weboldalnak csak 1 indexelhető oldala van – ettől még lehet értékes az oldal.

Nevelő célzattal azt is hozzátette, hogy érdemesebb lenne a webmestereknek a saját projektjeikkel foglalkozni és azon dolgozni…

Linkek szavatossága

A bejövő linkek fontosságával mindenki tisztában van, de egy olyan érdekes kérdés is felvetődött, hogy a linkeknek van-e szavatossága vagy lejárati idejük. Érdekes felvetés.

John Mueller fogadóóráján elhangzott a válasz: a linkeknek nincs lejárati ideje, de előfordulhat, hogy az értékük csökken. Ha az oldal súlya csökken, ahonnan egy adott link származik, akkor az innen kimenő linkeknek is csökkenhet a súlya.

Például: ha kapsz egy jó kis linket a CNN főoldaláról, akkor az kétségkívül erős linkerőt fog átadni. Ha azonban a cikk átkerül a CNN archívumába, akkor már közel sem fog akkora linkerőt átadni, mint amikor címlapos volt.

Mára ennyi, ez volt a Keresőoptimalizálás hírmorzsák #1 része.

A SEO hírek begyűjtése nem áll, meg – tehát a jövő héten is lesznek keresőoptimalizálás hírmorzsák!

Tetszett? OSZD MEG!
Facebook
Linkedin
Pinterest
EMAIL
PRiNT
Érdekel a téma?
Nagy Gábor
#marketingpunk
Jobb marketing, több vevő

Tarts velem az úton, ami egy jobb jövőbe vezet.
Ne görcsölj, inkább élvezd az utazást.
Jobban megéri, hidd el.

Kövess a közösségi médiában!